Latex-vaatteiden käyttö ja hoito

Onezille.com:sta tilatut vaatteet ovat heti käyttövalmiita. Ne on huolella pesty ja käsitelty silikoniöljyllä ennen postitusta.

Latex-vaatteiden huolellinen käyttö ja hoito lisäävät vaatteen käyttöikää. Alla on listattu hyväksi havaittuja vinkkejä.

Pukeminen

Latex takertuu helposti ihoon joten pukemisen apuna on hyvä käyttää jotain liukastavaa ainetta.

Silikoniöljyt sopii hyvin lateksin pukemiseen, kiillottamiseen sekä hoitamiseen. Myynnissä on erilaisia lateksin pukemiseen suunniteltuja tuotteita mutta myös silikonipohjaiset liukuvoiteet toimivat hyvin.

Talkki on myös suosittua lateksin kanssa mikäli ei halua käyttää silikoniöljyjä. Emme kuitenkaan suosittele sitä pitkäaikaiseen käyttöön sen sisältämän syöpäriskin takia. Asbestia esiintyy luonnossa talkkiesiintymien lähettyvillä joten sitä saattaa päätyä myynnissä olevaan talkkiin.

Mikäli talkkia käyttää kannattaa valita hajustamaton tuote koska hajusteet saattavat haurastuttaa lateksia.

Maissitärkkelys sopii talkin korvikkeeksi pukeutumiseen.

Pukeutumisessa on hyvä edetä rauhallisesti ja ajan kanssa ettei vaatteeseen synny repeäimiä tai muita vaurioita. Jos sinulla on pitkät/terävät kynnet ole erityisen varovainen. Silikoniöljyä voi laittaa suoraan iholle ja/tai vaatteen sisäpinnalle pukeutumista helpottamaan.

Vaatteiden riisumisessa on myös hyvä edetä rauhallisesti. Suihkussa riisuuntuminen auttaa jos vaate on tarrautunut ihoon.

Pesu

Latex-vaatteet on hyvä pestä käsin kädenlämpöisessä vedessä aina käytön jälkeen. Pesuaineena voi käyttää lateksille tarkoitettua pesuainetta tai esimerkiksi hajustamatonta herkälle iholle tarkoitettua astianpesuainetta. Mikäli pesuaine ei ole erikseen lateksille suunniteltu, kannattaa kokeilla sitä ensin pienelle alueelle.

Yleensä pieni määrä pesuainetta riittää.

Huuhtele ja kuivaa vaatteet huolella pesun jälkeen.

Hoito

Latex-vaatteiden hoitoon suosittelemme silikoniöljyä. Se tunkeutuu syvälle lateksin huokosiin ja pitää sen joustavana ja hyväkuntoisena pitkään. Hoidon voi tehdä pesun yhteydessä lisäämällä muutamia tippoja silikoniöljyä huuhteluveteen. Silikoni jää veden pinnalle joten vaatetta pitää huljutella ja silikonia voi käsin hangata vaatteeseen paremman lopputuloksen saamiseksi.

Myynnissä on useampia tuotteita tähän tarkoitukseen, esimerkiksi Vivishine ja beGLOSS merkeillä.

Jos lateksia ei käsittele silikoniöljyllä, tarrautuu se pesun jälkeen helposti itseensä kiinni mikä tekee vaatteen käsittelystä hankalaa. Silikoniöljyn sijaan voi käyttää myös talkkia tarrautumisen estämiseksi.

Säilytys

Latex-vaatteita on hyvä säilyttää pimeässä ja kuivassa. Vaatteet kannattaa myös käsitellä silikoniöljyllä tai talkilla pitkäaikaista säilytystä varten.

Maissitärkkelys ei ole suositeltua säilytykseen homehtumisriskin takia.

Latex voi reagoida muiden materiaalien kanssa joten on suositeltavaa että vaatteet ovat omassa pussissaan tai muuten irrallaan muista vaatteista.

Vältettävät asiat

Latex on herkkä luonnon materiaali joka reagoi joidenkin aineiden kanssa. Kädet kannattaa pestä aina ennen latex-vaatteiden käsittelyä.

Öljy ei sovi ollenkaan lateksin kanssa ja se tuhoaa vaatteen pysyvästi. Mineraali- tai esimerkiksi ruokaöljyjen käyttöä on vältettävä. Ainoastaan silikoniöljy sopii lateksin kanssa.

Kondoomeille sopivat liukuvoiteet ovat turvallisia käyttää myös latex-vaatteiden kanssa.

Ihovoiteet saattavat sisältää mineraaliöljyä tai muuta lateksille haitallista ainetta joten niiden käyttöä ei suositella lateksin kanssa.

Metallit saattavat värjätä lateksia joten pidempää kosketusta metallin kanssa kannattaa välttää.

UV-valo haalistaa ja haurastuttaa lateksia joten pidempiaikainen oleskelu tai vaatteen säilytys auringonvalossa ei ole suositeltavaa. Myynnissä on kuitenkin lateksille suunniteltuja UV-suoja-aineita joilla voi pidentää vaatteen käyttöikää jos sitä käytetään paljon auringonvalossa.

Silikoniesineet saattavat reagoida lateksin kanssa hyvin nopeasti (muutamassa minuutissa). Lateksin pinta saattaa mennä kuprulle siitä kohtaa mihin silikoniesine on osunut. Jos altistus on ollut lyhytaikainen niin kupru tasaantuu yleensä ajan kanssa. Pidempiaikainen altistus voi jättää pysyvän jäljen.

Vaurioiden korjaus

Latex-vaatteita on mahdollista korjata tavallisten vaatteiden tavoin. Yleisimpiä vaurioita ovat repeämät ja reiät. Vetoketjut saattavat myös vioittua tai irrota.

Tarjoamme korjauspalvelua rikkoutuneiden vaatteiden korjaamiseen.

Klorinoituun lateksiin ei liima tartu suoraan mutta pintaa hiomalla senkin korjaus onnistuu. Saumoista tosin ei tule yhtä kestäviä kun klorinoimattoman lateksin kanssa. Todella ohuiden klorinoitujen vaatteiden korjaus ei välttämättä onnistu ollenkaan.