Latex-vaatteiden käyttö ja hoito

Onezille.com:sta tilatut vaatteet ovat heti käyttövalmiita. Ne on pesty huolella ja kiillotettu silikoniöljyllä.

Pukeminen

Latex takertuu helposti ihoon joten pukemisen apuna on hyvä käyttää jotain liukastavaa ainetta.

Silikoniöljyt sopii hyvin lateksin pukemiseen, kiillottamiseen sekä hoitamiseen. Myynnissä on erilaisia lateksin pukemiseen suunniteltuja tuotteita mutta myös silikonipohjaiset liukuvoiteet toimivat hyvin.

Talkki on myös suosittua lateksin kanssa mikäli ei halua käyttää silikoniöljyjä. Emme kuitenkaan suosittele sitä pitkäaikaiseen käyttöön sen sisältämän syöpäriskin takia. Asbestia esiintyy luonnossa talkkiesiintymien lähettyvillä joten sitä saattaa päätyä myynnissä olevaan talkkiin. Mikäli talkkia käyttää kannattaa valita hajustamaton tuote koska hajusteet saattavat haurastuttaa lateksia.

Maissitärkkelys sopii talkin korvikkeeksi pukeutumiseen. Siihen kuitenkin liittyy homehtumisen riski joten säilytykseen kannattaa käyttää jotain muuta vaihtoehtoa.

Pukeutumisessa on hyvä edetä rauhallisesti ja ajan kanssa ettei vaatteeseen synny repeäimiä tai muita vaurioita. Jos sinulla on pitkät/terävät kynnet ole erityisen varovainen. Silikoniöljyä voi laittaa suoraan iholle ja/tai vaatteen sisäpinnalle pukeutumista helpottamaan.

Vaatteiden riisumisessa on myös hyvä edetä rauhallisesti. Suihkussa riisuuntuminen auttaa jos vaate on tarraantunut ihoon.

Pesu

Latex-vaatteet on hyvä pestä käsin kädenlämpöisessä vedessä aina käytön jälkeen. Pesuaineena voi käyttää lateksille tarkoitettua pesuainetta tai esimerkiksi hajustamatonta herkälle iholle tarkoitettua astianpesuainetta. Mikäli pesuaine ei ole erikseen lateksille suunniteltu, kannattaa kokeilla sitä ensin pienelle alueelle. Yleensä pieni määrä pesuainetta riittää. Huuhtele ja kuivaa vaatteet huolella pesun jälkeen.

Hoito

Latex-vaatteiden hoitoon suosittelemme silikoniöljyä. Se tunkeutuu syvälle lateksin huokosiin ja pitää lateksin joustavana ja hyväkuntoisena pitkään. Hoidon voi tehdä pesun yhteydessä lisäämällä muutamia tippoja silikoniöljyä huuhteluveteen. Silikoni jää veden pinnalle joten vaatetta pitää huljutella ja silikonia voi käsin hangata vaatteeseen paremman lopputuloksen saamiseksi.

Myynnissä on useampia tuotteita tähän tarkoitukseen, esimerkiksi Vivishine ja beGLOSS merkeillä.

Käsittelemätön lateksi tarrautuu pesun jälkeen itseensä kiinni mikä tekee vaatteen käsittelystä hankalaa. Silikoniöljyn sijaan voi käyttää myös talkkia tarrautumisen estämiseksi.

Säilytys

Latex-vaatteita on hyvä säilyttää pimeässä ja kuivassa. Vaatteet kannattaa myös käsitellä silikoniöljyllä tai talkilla pitkäaikaista säilytystä varten. Maissitärkkelys ei sovellu säilytykseen homehtumisriskin takia.

Latex voi reagoida muiden materiaalien kanssa joten on suositeltavaa että vaatteet on omassa pussissaan tai muuten irrallaan muista vaatteista. Metalli saattaa esimerkiksi värjätä lateksia ja silikonista valetut tuotteet saattavat reagoida lateksin kanssa.

Vältettävät asiat

Latex on herkkä luonnon materiaali joka reagoi joidenkin aineiden kanssa. Kädet kannattaa pestä aina ennen latex-vaatteiden käsittelyä.

Öljy ei sovi ollenkaan lateksin kanssa ja se tuhoaa vaatteen pysyvästi. Ainoastaan silikoniöljy sopii lateksin kanssa. Mineraali- tai esim ruokaöljyjen käyttöä on vältettävä. Kondoomeille sopivat liukuvoiteet ovat turvallisia käyttää myös lateksivaatteiden kanssa.

Ihovoiteet saattavat sisältää mineraaliöljyä tai muuta lateksille haitallista ainetta joten niiden käyttöä ei suositella lateksin kanssa.

Metallit saattavat värjätä lateksia joten pidempää kosketusta metallin kanssa kannattaa välttää.

UV-valo haalistaa ja haurastuttaa lateksia joten pidempiaikainen oleskelu tai vaatteen säilytys auringonvalossa ei ole suositeltavaa.

Silikoniesineet saattavat reagoida lateksin kanssa hyvin nopeasti (muutamassa minuutissa). Lateksin pinta saattaa mennä kuprulle siitä kohtaa mihin silikoniesine on osunut. Jos altistus on ollut lyhytaikainen niin kupru tasaantuu yleensä ajan kanssa. Pidempiaikainen altistus voi jättää pysyvän jäljen.